Ryby

Ryby mają liczne właściwości zdrowotne i wartości odżywcze. Dietetycy i lekarze nie mają wątpliwości: osoby, które jedzą dużo ryb, rzadziej zapadają na różne choroby i nowotwory. Statystyczny Japończyk zjada rocznie 65 kg ryb, Norweg – 46 kg, podczas gdy my – Polacy – tylko ok. 13 kg.

Ze względu na ogromną wartość odżywczą ryby powinny trafiać na nasz stół co najmniej 2-3 razy w tygodniu.

Wyróżnia się dwa rodzaje ryb:

  • ryby morskie, np. łosoś, śledź, tuńczyk, szprot, dorsz, turbot, halibut, dorada, flądra,
  • ryby słodkowodne, np. pstrąg, sandacz, jesiotr, karp, szczupak,

Wyświetlanie 17–18 z 18 wyników

Tuńczyk Sashimi center cut/Stek

65.0049.00/250 gr

Turbot dziki

65.0058.00/500 gr