Description
Labraks to gatunek średniej wielkości ryby morskiej, okoniokształtnej dość często nazywanej Okoniem Morskim. Występuje w Północnym Atlantyku, Morzu Śródziemnym, Morzu Północnym, Morzu Czarnym oraz okazjonalnie w Bałtyku. Labraks żyjący w wodach Północnego Atlantyku oraz mórz przyległych (takich jak np. Śródziemne), w każdym kraju, a nawet w każdym regionie nazywa się inaczej. Na przykład na atlantyckim wybrzeżu Francji nazywany jest Bar Commun, a na śródziemnomorskim Loup de Mer. Mnogość tych określeń pokazuje zarówno jak popularna i jak bardzo związana z lokalnymi kuchniami jest Labraks. To ryba drapieżna. Poluje na małe, żyjące w ławicach ryby (śledzie, sardynki, sardele itp.). Dorasta do 1 m i sięga nawet 15 kg wagi. Obok Łososia stała się pierwszą popularną rybą hodowaną na farmach. W handlu sprzedaje się ją zwykle świeżą lub wędzoną. Jest gatunkiem cenionym kulinarnie.
Wartości odżywcze (100g):
Kalorie: 91 kcal – 380,9 kJ
Białka: 18,7 g
Tłuszcz: 1,2 g (dziki)
Obszar połowowy: Połowy na północno-wschodnim Atlantyku. FAO 27-7
Metoda połowu: włok, sieci skrzelowe lub żyłka
Porady kulinarne
W piekarniku okoń morski jest często przygotowywany w soli. Aby to zrobić, musisz wymieszać mąkę, sól i zioła z wodą. Następnie rozwałkować uzyskane za pomocą wałka ciasto i otoczyć rybę tym ciastem. Podczas pieczenia w piekarniku pozostaw skórę i kości na rybie, ponieważ ochronią one jej mięso.
Całe okonie morskie mogą być również gotowane na parze lub duszone. Gotowanie na parze powinno być zarezerwowane dla okoni małych rozmiarów. Jeśli chcesz przyrządzić sobie filetowanego z okonia morskiego, usmaż go na patelni, nic prostrzego. Tę rybę można również jeść na surowo, pokrój okonia morskiego w cienkie plastry, dopraw fleur de sel, różowym pieprzem i oliwą z oliwek.
Reviews
There are no reviews yet.