Description
Gravlax to tradycyjna dla kuchni skandynawskiej metoda marynowania surowego łososia w koprze, soli, cukrze, cytrynie i z nuta pomarańczy.
Cudowna, elegancka przystawka, takie carpaccio z łososia to klasyczne danie kuchni skandynawskiej w Szwecji nazywany Gravlax, a w Danii Gravad. Jego historia sięga średniowiecza (XIVw. Północnej Szwecji)
Łosoś to źródło omega oraz wielu minerałów, takich jak magnez, potas, fosfor, cynk, miedź i żelazo.
.
Wartości odżywcze1 porcja – 100 g
Przykładowa porcja: 1 porcja – 50 g
|
||
w 100 g | w porcji 50 g | |
Wartość energetyczna | 162,00 kcal | 81,00 kcal |
Tłuszcz | 9,40 g | 4,70 g |
Węglowodany | 0,00 g | 0,00 g |
Białko | 19,30 g | 9,65 g |
Reviews
There are no reviews yet.