Owoce morza

Jedzenie owoców morza wzmacnia układ odpornościowy i nerwowy oraz działa profilaktycznie na problemy związane z układem sercowo-naczyniowym.

Owoce morza stanowią cenne źródło białka. Są niskokaloryczne i mają niewielką zawartość tłuszczu. Zawierają za to sporo cennych kwasów omega 3, witaminy z grupy B, jodu, fluoru, a także, żelaza, wapnia, magnezu i cynku.

Owoce morza dzielimy na trzy główne grupy:

  • skorupiaki, które wzięły swą nazwę od skorupy pokrywającej ciało (np. langusty, homary, kraby, krewetki, langustynki);
  • małże, których ciało jest schowane w muszli (np. mule, muszle św. Jakuba i duża grupa małży występujących pod nazwą „małże jadalne”);
  • głowonogi, które nie mają pancerza (np. kalmary, ośmiornice).

Wyświetlanie wszystkich wyników: 15

Carpaccio z Ośmiornicy

39.00/200g

Homar Amerykański 450/600 (żywy)

139.00/450g

Homar Niebieski-Europejski 450/600 (żywy)

139.00/450g

Krab Królewski

599.00/1000g

Krab Tourteau (żywy)

72.50/800g

Krewetka Gambas Black Tiger (mrożona) 16/20

69.00/800g

Krewetki Vannamei Świeże Gotowane PREMIUM 31/40

49.00/1000g

Krewetki Wędzone PREMIUM

39.00/200g

Langusta Bretońska (żywa)

139.00/450g

Langustynki Mrożone PREMIUM 21/30

51.50/1000g

Macki z Ośmiornicy

39.00/200g

Małże Francuskie Bouchot

28.00/1000g

Ośmiornica cała surowa mrożona 2/3 kg

59.90/1000g

Przegrzebki/Małże Św. Jakuba

99.00/800g

Przegrzebki/Mięso Małże Św. Jakuba

229.00/1000 gr